2018/07/21

PCOS

"Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–15 %:lla naisista. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan.
Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumus erityisesti ns. keskivartalolihavuuteen. Oireet voivat myös vaihdella naisen hedelmällisen iän aikana: kuukautiskierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, mutta toisaalta 40 vuoden iässä monella kierto säännöllistyy.
Gynekologisessa kaikututkimuksessa voidaan nähdä monirakkulainen munasarjarakenne (PCO, polykystiset munasarjat) ns. sattumalöydöksenä, naisella jolla ei ole mitään gynekologisia oireita. Tällainen tilanne voi olla jopa 20 %:lla naisista.

Diagnoosi voidaan asettaa, jos vähintään kaksi seuraavista kriteereistä täyttyy:
  • Epäsäännölliset kuukautiskierrot merkkinä munarakkulakehityksen häiriöstä tai jopa puuttuvasta ovulaatiosta
  • Miestyyppisen karvoituksen lisääntyminen tai laboratoriotutkimuksissa todettu biokemiallinen hyperandrogenismi eli mieshormonin liikavaikutus (laboratoriokokeissa veren testosteroni > 2.7 nmol/l tai > 2.3 nmol/l riippuen menetelmästä ja laboratoriosta)
  • Kaikututkimuksessa todettu monirakkulainen munasarjarakenne"

Itselläni ei ole todettu pcos:ää, mutta ultratutkimuksessa huomattiin, että munasarjat ovat vähän pcos-tyyppiset. Munarakkulat olivat ainakin suurentuneet. En myöskään keksi, minkä muun takia en ole vielä vuodenkaan jälkeen tullut raskaaksi.

Osittain raskautumisen vaikeuteen liittyy lisänä ylipainoisuus ja stressaaminen, joita minulla nyt molempia on. Olen stressannut paljon vauvavuotena ja kerryttänyt myös liikakiloja. Niistä on nyt päästävä eroon.

Kaiken kaikkiaan erittäin ikävä ja turhauttava vaiva. Apua voisi kyllä olla painonpudotuksen lisäksi myös e-pillereillä tai terolut-lääkekuurilla. Toivonkin saavani terolutit mahdollisimman pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti