2018/09/26

Ajatuksia ovulaatiotesteistä


Ovulaatiotestit - nuo jokaiselle kauan vauvaa kuumeilleelle tutut pirulaiset. Aina saa tulkita ja ihmetellä niitä viivoja. Monesti olen netistä lukenut ihmisten väitteitä, ettei niiden viivojen vahvuuksilla ei ole mitään merkitystä niin kauan, kun testiviiva ei ole joko yhtä vahva tai vahvempi kuin kontrolliviiva. Haluaisin kumota kyseisen väitteen omalla kokemuksellani.

Olen nyt siis vuoden noita tehnyt ja ne ovat minulle tuttuja myös esikoiseni ajalta. Mitäkö olen sitten huomannut tämän vuoden aikana? Alla olevat väitteet ovat ainoastaan omaa kiertoani koskevia ja omia havaintojani omista testauksistani.


  • Testeissä on eroa. Jotkut testit ovat toisia herkempiä ja joillain on mahdoton saada ovulaatioaikaakaan täysin yhtä vahvaa viivaa kontrolliviivan kanssa. Citymarketista ostamani rfsu:n testit eivät ole näyttäneet niin hyvin ovulaatiota kuin kuvassa näkyvät pregchecit. Laitan tähän oikeastaan oman ränkkäykseni testaamistani ovistesteistä: 1. Suomesta tilatut herkät ovulaatiotestit; ehdottomasti parhaita! Näyttäneet aina hyvin vahvasti mahdollisen ovulaation, 2. Pregcheck; näyttävät joskus helpostikin ovulaation, mutta toisinaan se menee niin nopeasti ohitse, ettei testeillä ehdi sitä havaita ja joskus ei näytä vaikka olisikin ollut, 3. Rfsu; ovulaatioaikaan saattoi antaa melko tummaa viivaa ja sellaista, jossa reuna oli yhtä tumma kuin kontrolliviiva, mutta ei kuitenkaan täysin ovisplussaa ikinä, 4. Kiinatestit; niitä en suosittelisi kenellekään, sillä itse sain näillä aina vain samaa hailakkaa viivaa

  • Testiviiva on aina tummentunut päivä päivältä kohti ovulaatiota ja sitten asteittain haalentunut ovulaation jälkeen

  • Joskus testiin on voinut tulla vielä kierron lopussakin plussa tai lähes plussa, vaikka ovulaatio olisi mennyt jo. Ne jostain syystä tuppaavat itselläni ainakin tummenemaan kuukautisia kohden

  • Testi voi näyttää monen monta päivää vahvaa viivaa, mutta ei silti tunnu tummenevan plussaksi saakka

  • Välillä ovulaatioplussa voi viipyä montakin päivää testissä ja ainoastaan tummeta päivien saatossa ja sitten yhtäkkiä ovulaation päätyttyä haaleta. Tällä saattaa olla tekemistä sen kanssa, että munasolu ei meinaa irrota ja lh-huippu pysyy näin suurena

  • Joskus sitten taas ovulaatioplussa on vain hetken testissä ja seuraavalla testauksella se on jo haaleampi. Olen välillä tehnyt ovisaikoina kolme kertaa päivässä testin tyylillä aamu, iltapäivä ja ilta, koska lh-huippu voi välillä mennä nopeastikin ohitse ja sen takia olisi hyvä testata enemmänkin kuin kerrran päivässä. Välillä on ollut kiertoja, kun aamulla testaamani ovulaatiotesti on ollut vahva plussa, mutta iltapäivällä tekemäni testi on ollut jo negatiivinen. Jos olisin tällöin tehnyt testin vasta iltapäivällä, olisi minulla jäänyt kierrolta ovisplussa bongaamatta

  • Joskus ovulaatio todella tapahtuu vaikka sitä ei bongaisikaan testeillä. Itselläni ainakin oireet kertovat enemmän kuin testit. Olin kerran tehnyt ovulaatiotestejä säännöllisesti päivittäin ja etenkin silloin, kun tunsin todella kovia ovulaatiokipuja. En silti onnistunut bongaamaan testeillä ovulaatioplussaa vaan testit olivat lähinnä melko tummia tai melkein yhtä tummia kuin kontrolliviiva. Kävin kuitenkin silloin kipujen takia gynellä ja ultrassa ovulaatio todistettiin tapahtuneen juuri, eli en vain onnistunut löytämään sitä testeillä tai sitten testit eivät antaneet täydellistä plussaviivaa ovulaatiosta huolimatta.


Bonus: tämä ei liity suoranaisestsi ovulaatiotesteihin, mutta olen huomannut että joskus raskaustesti saattaa reagoida ovulaatioon antamalla hailakan haamuviivan tai antamalla testiviivan kohdalle puolikkaanviivan tai palasen viivasta.

Loppupäätelmänä sanoisin, että välillä tuntuu todella typerältä testata ovulaatiota, kun se tuntuu olevan yhtä tuuripeliä.

1 kommentti:

  1. ”Suomesta tilatut herkät ovulaatiotestit; ehdottomasti parhaita!” Siis mikä tahansa suomalainen testi on hyvä? Vai olisiko sinulla antaa jotain esimerkkiä? Jos vielä luet näitä kommentteja :)

    VastaaPoista