2018/11/13

Alhaiset rauta-arvot(ko?)

Veritulokset yms. olivat nyt tulleet nettiin ja menin niitä heti katsomaan. Punasolut edelleen laskeneet entisestään vaikka ennenkin olleet matalat ja lisäksi valkosolut vähän koholla. Punasolujen alhaisuus voisi viitata anemiaan/raudan puutteeseen. Harmittaa siis, ettei ferritiineja katsottu. Mitä nyt netistä lueskelin, niin ilmeisesti raudanpuute voi myös aiheuttaa lapsettomuutta. Tässä muutamia poimintoja:

" Punasolujen väheneminen on yhdistetty naisten hedelmättömyyteen." lähde: https://www.terve.fi/artikkelit/5-hedelmallisyyteesi-vaikuttavaa-tekijaa

 "Raudanpuute alentaa selvästi hedelmällisyyttä. Kyseessä on yleinen vaiva, jota on usein vaikea huomata, sillä raudanpuute pahenee pikkuhiljaa."

"Raudanpuutteen oireet ovat usein epämääräisiä: voi olla väsymystä, masennusta, heikotusta, huimausta, päänsärkyä ja huonounisuutta."

"Tarkka syy siihen, miksi raudanpuute alentaa hedelmällisyyttä on vielä selvittämättä, mutta Tulenheimo-Silfvast epäilee sen liittyvän alkion kiinnittymiseen raskauden alkumetreillä."
lähteet: https://www.kaksplus.fi/raskaus/haaveissa-vauva/p53799/

Itselläni ollut juuri noita kyseisiä oireitakin. Odotan kuitenkin, jos lääkäri mittauttaisi minulla tuon ferriitin. Ilmeisesti rautalääkkeitä ei saa ilman testailuja ottaa, koska ylimääräinen rauta varastoituu maksaan jne. Lääkkeet nostavat sitä tosin hitaasti ja voi mennä 3-5 kuukauttakin, että se nousee lääkkeiden ansiosta. Olisi siis kiva tietää, onko minulla matala ferritiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti