2019/09/19

Neuvolakäynti ja alhainen sf-mitta

Minulla on tänään neuvolan mukaan rv 31+0 ja oviksen mukaan 30+3. Kävin normaaliin tapaan neuvolakäynnillä. jossa painoni, verenpaineeni ja prot+gluk olivat hyvät. Hoitajan ottama hemoglobiini oli myös normaali (muistaakseni 130) Keskustelimme taas aluksi hieman hoitajan kanssa, kunnes menimme kuuntelemaan vauvan sydänääniä, mittaamaan sf-mittaa sekä kokeilemaan, miten päin vauva vatsassa on.

Sydänäänet oli hyvät ja vauva tuntui olevan mitä ilmeisimmin jo pää alhaalla. Hoitaja tunsi vauvaa kuitenkin pitkälle vatsan sivuille, joten asento jäi melko epäselväksi. Aivan kuin hän olisi ollut jotenkin poikittain vatsassa.

Huolta herätti kuitenkin sf-mitta. Hoitaja ei saanut siitä kuin hädintuskin 25 cm jos sitäkään. Mitta oli kuulemma aivan turhan pieni näille viikoille ja meni jonkun käyrän alapuolelle. Hän laittoi minulle kontrollilähetteen synnytyssairaalaan, josta minut kutsutaan kontrolliin luultavasti vasta muutaman viikon päähän. Saan kutsun myöhemmin kirjeenä kotiin.

Esikoisen raskaudessa sf-mitta oli jatkuvasti liian pieni. Siitä aina huomautettiin, mutta koskaan ei kuitenkaan lähetetty kontrollikäynnille tai mietitty sitä sen enempää. Katsoin esikoisen neuvolakortsista, että häntä odottaessaan sf-mitta oli näillä viikoilla noin 27. Sekin oli silloin miinuskäyrällä, mutta nyt mitta oli vielä jopa kaksi senttiä pienempi. Esikoinen tosiaan syntyi pienikokoisena (3010 g) vaikka olikin täysiaikainen (rv 40+2). Siro hän on ollut aina ja siro on myös hänen isänsä.

Huolestuin aika paljon, kun hoitaja puhui istukan toiminnasta, tarvittavasta ravinnon saannista sekä raskausmyrkytyksestä. Itse mietin kyllä myös, voisiko vauvan asento olla vaikuttanut mittaan tai se, että kohtuni on kallistunut taaksepäin ja istukka sijaitsee takaseinämässä. En vielä haluaisi olla huolissani, vaikka päässä pyöriikin kaikenlaisia ajatuksia juuri siitä, että istukka ei toimi kunnolla eikä vauva saa tarvitsemaansa ravintoa tai että en syö itse tarpeeksi ja ravitsevasti.

Haluan uskoa, että kaikki menee kuitenkin hyvin ja kyseessä on vaan taas pieni ja siro vauva ♥

2 kommenttia:

  1. Noi on aina inhottavia, kun itse huolestuu ihan älyttömästi, vaikka oikeasti mitään hätää ei ehkä olisikaan. Näihin vaan (toisaalta onneksi) suhtaudutaan tosi varovaisesti ja reagoidaan herkästi. Mullekin jäi inhottavasti kummittelemaan äippäpolin lääkärin sanat "On se siro pojaksi, mutta menee käyrälle". Siitä jäi itselle tosi epävarma olo, että niin, onko se siis liian pieni viikkoihin nähden? Miksi sanoa tuollaista edes ääneen, jos huolta ei ole. Mittasi myös vauvan vatsan ympäryksen kahdesti, "varmistetaan, että kasvaa tahdissa". Tästäkin jäi aika epävarma kuva, mielestäni ultraruudussa näkyi muut mitat (reisiluu ja pää) viikoille 29+, mutta tuo vatsa olikin vain 27+. Viikkoja mulla oli siis 28+ tutkimuksen aikaan. Inhottavaa epävarmuutta!

    Mutta toivottavasti sulla ei ole mitään oikeaa huolta, etenkin jos esikoinenkin ollut pieni ja nyt vielä tyttö tulossa. Oon ite ainakin kuullut, että vauvan asentokin voisi vaikuttaa tuohon mittaan ja se voi myös heitellä mittaajasta riippuen. Onneksi asia nyt kuitenkin tarkistetaan, vaikka ei se odottaminen kivaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kokemuksien jaosta ♥ Välillä kyllä nuo asiantuntijoiden kommentit etenkin tuntuu aiheuttavan erityisen paljon turhaakin huolta. Hyvä toki että tarkistavat aina kaiken, mutta itsestäni nytkin tuntuu, että maha on kasvanut hyvin ja on jo melko kookas (isompi kuin esikoisesta näillä viikoilla), vauva energinen ja liikkuu paljon. Saas nähdä milloin se kutsu tulee postiin. Mietin itse myös tuota, että varmaan sekin, kun vielä tyttö nyt tulossa, niin antaa vielä pienempää mittaa.

      Poista