2019/01/04

Selityksiä sekundaariselle lapsettomuudellemme

Meillä oli tänään ensimmäinen käynti lisääntymislääketieteen yksikössä. Kävimme aluksi läpi täyttämämme esitietokaavakkeet ja vastailimme vuorotellen heidän esittämiin kysymyksiin.

Ensin käsiteltiin minut. Minulla on hieman ylipainoa, joten puhuimme paljon painonpudotuksesta ja ruokavaliosta sekä liikunnastan ja niiden merkityksestä. Meillä on suvussa paljon 2. tyypin diabeetesta ja ylipainoa sekä minulla todettiin radi esikoiseni raskaudessa. Minulla on lievää karvan liikakasvua, joka yhdessä ylipainon ja radin kanssa voisi viitata pcos-riskiin sekä suurentuneeseen riskiin mitä tulee 2. tyypin diabeetekseen.

Minun tutkimukset
Minulle tehtiin sisätutkimus, jossa kaikki oli hyvin. Lääkäri ultrasi kohdun ja munasarjat. Kaikki näytti olevan hyvin, mutta aivan kuin keväällä tehdyssä ultrassa, niin oikea munasarja oli melko rakkulamainen, mutta kuulemma usein nuorilla on, eikä se vielä kerro itsessään mitään. Vasemmassa näkyi täydellinen, hyvin suuri, munarakkula, joka oli juuri irtoamassa. Ovulaatio oli siispä juuri tapahtumassa aivan kuin eilinen ovulaatioplussa testissä ennustikin. Lääkäri vielä katseli munarakkulaa ja sanoi sen olevan kuin oppikirjan kuvista. Se näyttikin todella suurelta ruudulla. Tuntuu, että ovuloin aina vasemmalta puolelta. Nipistyksetkin tuntuvat aina sillä puolella. Ehkä tuo oikea munasarja ei toimi aivan yhtä hyvin.

Miehen tutkimukset
Sitten se päällimmäisin syy, joka nyt mahdollisesti on ollut meillä se suurin tekijä siihen, miksi mitään ei ole tapahtunut melkein 1,5 vuoteen; miehen sperma. Näyte oli kuulemma poikkeava ja laatu huonontunut. Siittiöiden määrä oli 7 miljoonaa /ml, kun normaali on ilmeisesti 15 milj./ml. Eteenpäin liikkuvia oli 10 % kun normaalisti tulisi olla yli 30 %. Tähän voi hyvin vaikuttaa se, että mies syö nykyään kerran päivässä (ei syö aamupalaa eikä töissä), nukkuu 5-6 tuntia yössä eikä enää treenaa tms. niin kuin esikoisemme yrityksen aikaan. Kaiken kaikkiaan monet tekijät hänen elintavoissaan on voinut heikentää sperman laatua. Olen itsekin huomannut sen koostumuksessa merkittäviä muutoksia ja epäillyt sen vuoksi asiaa. Mies myös itse tietää elintapojensa olevan huonontunut huomattavasti menneestä. Niitä tulisi nyt siis parantaa roimasti, aloittaa syömään vitamiineja ja nukkua enemmän. Stressikin voi huonontaa spermanlaatua. Olemme melko varmoja, ettei se todellakaan aina ole ollut heikentynyttä, koska esikoisemme sai alkunsa ensimmäisestä kierrosta jne.

Miten tästä jatketaan?
Nyt aloitamme samantien molemmat uudet elämäntavat; mies saa alkaa syömään aamupalaa ja myös lounaan töissä, kasviksia, hedelmiä, vitamiineja (etenkin sinkkiä!), rahkaa (proteiini tärkeää) ja ehkä aloittaa myös taas treenailemaan. Itse pyrin nyt pudottamaan painoa, jättämään sokerin ja hiilarit vähille jne.

Kahden kuukauden päästä mies menee antamaan uuden spermanäytteen. Näytteen jälkeen menemme 7.3. uudelle käynnille, jossa keskustelemme kaikki asiat läpi ja katsomme sperma-analyysin tulokset.

Mikäli tulokset ovat edelleen huonot ja laatu ei ole ollenkaan parantunut, on seuraava vaihe inseminaatio, jossa spermaa ruiskutetaan suoraan kohtuonteloon. Tätä varten saisin myös ovulaatiota vahvistavaa lääkettä. Ensin nyt kuitenkin yritään edetä luomukeinoin.

Ihanaa, että saimme vihdoin jonkun selityksen tähän eikä jääty ihan tyhjin käsin asian kanssa. Olen yli vuoden vihannut omaa kehoani, itkenyt, ollut masentunut, juonut greippimehua, kokeillut teroluteja, ravannut lääkäreissä jne. En ollut ajatellutkaan tätä ennen, että spermassakin voisi olla jotain häikkää. Toivottavasti saamme sen laatua parannettua.

Meille sanottiin, että tuollakin määrällä voi luomusti raskautua, mutta se on tietenkin vähän epätodennäköisempää kuin jos sperma olisi laadullisesti parempaa. Mikäli tulisin nyt raskaaksi, niin minun tulee soittaa klinikalle, niin pääsemme alkuraskauden ultraan heille. Se oli mukava kuulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti