2019/01/09

Termi "sekundaarinen lapsettomuus"

Minäkin käytän blogissani tätä kyseistä termiä monesti, vaikka tiedänkin sen varmasti myös ärsyttävän ja loukkaavan joitain. Suomessa ei oikein ole mitään toista virallista termiä tälle. Myös meidän virallisissa papereissa lääkärit käyttävät sanaa: "sekundaarinen infertiliteetti".

Tiedän, että totaalilapsettomat toivovat, että käytettäisiin mieluummi sanaa sekundaarinen hedelmättömyys tai jotain vastaavaa. Se on kuitenkin vain sana. Lapsettomuuden määritelmänä on yli vuoden yhtäjaksoinen yrittäminen ja kun raskaus ei senkään jälkeen ala, voidaan lapsettomuustutkimukset aloittaa. Tuota termiä ei mielestäni kannata alkaa ylianalysoimaan. Se on vain sana. Sen voi myös ajatella sillä tavalla, että ei raskautta yli vuoden yrityksellä -> lapsettomuus koskien juuri sitä yritystä kohtaan. Tähän tottakai on paljon mielekkäämpää käyttää sanaa sekundaarinen lapsettomuus, koska kyse ei ole ensimmäisestä lapsesta. Tuo sana vähän viittaa siihen, että "ei ole toista lasta toiveista huolimatta". Sen ei täydy tarkoittaa totaalista lapsettomuutta, koska sitähän sen nimikään ei väitä, kun siinä on nimenomaan tuo etuliite "sekundaarinen".

 Lapsettomuus on itsessään todella herkkä aihe. Sekundaarisesta lapsettomuudesta valittavat tuntuvat idiooteilta, jotka eivät ole mihinkään tyytyväisiä. Olen tästä aiheesta ennenkin puhunut. Täysin lapsetonkaan ei voi tietää, jos lapsen saannin jälkeen toivoisikin vielä lisää lapsia. Tällöin ehkä vielä paremmin osaa arvostaa sitä vanhemmutta, pitää omaa lastaan aivan supersuuressa tärkeydessä ja varoa, ettei hänelle satu mitään jne. Ei se poista sitä tosiasiaa, että myös kauan lapsettomuudesta kärsinyt ihminen voi kaivata vielä lapsen saannin jälkeen toista lasta. Myös hän voi tuntea pahaa oloa asiasta ja kärsiä jatkuvasta yrittämisestä. Ei sitä voi koskaan etukäteen tietää.

Itse olen äärettömän onnellinen siitä, että olen saanut itselleni lapsen. Tottakai jokainen äiti on. Tykkään kirjoittaa ajatuksian ylös, koska se auttaa minua selviytymisessä ja voin myöhemmin lukea tekstejäni. Se on myös hienoa, jos ne auttavat jotain samassa tilanteessa elävää. Kirjoitan tänne tosiaan hyvin päiväkirjamaisesti suoraan omia ajatuksiani, joten toivon, etten vahingossa loukkaa esimerkiksi heitä, joilla ei ole yhtäkään lasta. Tämä blogi on pääasiassa omien tuntojeni purkamista varten ja toivon, ettei kenenkään tarvitsisi loukkaantua teksteistäni tai käyttämistäni termeistä. En kirjoita vähätellekseni muiden kokemia asioita vaan jakaakseni omia fiiliksiäni ja auttaakseni itseäni. Otsikon termiä käytän, koska sitä käytetään myös lääkäreiden keskuudessa ja koen sen virallisimpana terminä tätä asiaa kuvaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti