2019/04/25

Sydänäänet kuuluviin jo rv 9+3

Eilen yritin illalla kuunnella kuvassa näkyvällä dopplerilla vauvan sydänääniä, mutta en onnistunut niitä löytämään. Olin illalla todella turvoksissa, joten veikkaan myös sen vaikuttaneen äänien löytymiseen.

Sain eräältä toiselta odottajalta hyviä neuvoja, jotka kokeilin tänään aamulla. Ensinnäkin näin alussa hyvä ajankohta testaamiseen on heti aamulla, kun ei ole vielä syönyt mitään ja vatsa on tyhjä.

Menin sängylle selälleni sillä tavalla, että jalkapohjani olivat kiinni lattiassa. Laitoin alavatsalleni melko paljon ultrageeliä ja painoin dopplerin aivan alavatsalleni. Kohta, josta löysin sydänäänet, oli suoraan navasta alaspäin, ihan hieman oikealla keskikohdasta, häpyn ja vatsan välisessä kohdalla eli siis todella alhaalla!

Näin varhaisessa vaiheessa ääniä on vielä todella vaikea löytää. Vastaan tulee yleensä aina ensin oma sydänääni, jonka alta vauvan sydänäänet tulisi löytää. Nämä kaksi on helppo sekoittaa keskenään, jos asiasta ei ole aiempaa kokemusta, Itse onneksi muistan viime raskaudestani miltä ne vauvan sydänäänet kuulostaa.

Näille ohjeilla löysin äänen muutamassa minuutissa aamulla. Ääni muistuttaa hevosenlaukkaa ja on siis todella nopea! Sikiön sydän hakkaa paljon tiheämmin kuin aikuisen. Oma sydänääni voi kuulostaa enemmän sellaiselta: "Viiuh, viiuh, viiuh, viiuh", mutta vauvan sydänääni on todella nopea ja tiiheä: "viuhviuhviuhviuh". Ääni on vielä todella vaimea ja pieni, joten se myös häviää helposti kuulumasta. Tarkalla korvalla onnistuin nyt jo sen kuitenkin löytämään. Pitää yrittää, jos saisin jossain vaiheessa sitä vähän nauhalle tänne.

Mikäli näillä viikoilla ei sydänääniä löydä, ei kannata kuitenkaan pelästyä! Neuvolassa niitä ei edes testata näillä viikoilla juuri sen takia, että niiden löytymättömyys aiheuttaa usein turhaakin huolta odottavassa äidissä. Monilla äänet löytyvät vasta 11-12 viikoista alkaen jos silloinkaan. Sikiö ja etenkin hänen sydämensä ovat vielä niin pieniä, ettei ole mikään ihme, ettei niitä meinaa saada vielä kuulluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti