2019/05/09

12. raskausviikon tuntemuksia

Nyt on siis rv 11+3 eli viimeinen "riskiviikko" menossa. Tämän viikon jälkeen keskenmenon riski pienenee huomattavasti. Sitä virstanpylvästä moni odottaja odottaakin palavasti. Muistan viime raskaudessani odottaneeni sitä todella paljon alussa.

Olen jäänyt nyt kotiin hoitamaan esikoistani ja voin sanoa, että aika menee kuin siivillä nyt. Esikoinen pitää kyllä huolen, etten ehdi miettimään tai murehtimaan mitään raskausasioita, kun koko ajan ollaan menossa johonkin suuntaan. Hän haluaa muutenkin todella paljon huomiota eikä oikein viihtyisi yksinään, niin vähän jännittää, miten aika riittää kahdelle. Sain tietää tänään, että hän sai syksyksi päivähoitopaikan, mutta sinne on kyllä jonkun verran kävelyä ja vähän pelottaa, miten jaksan loppuraskaudessa sahata sitä pitkää matkaa edes takas... Toivottavasti esikoinen ei olisi koko ajan sitten kipeä päiväkodissa niin kuin aiemmin oli.

Tajusin juuri tänään, että tämän raskausviikon jälkeen on mennyt jo 1/3 osa koko raskaudesta! Miten ihmeessä? Esikoisen raskaus tuntui menevän paljon hitaammin, mutta ehkä tähän juuri vaikuttaa se, etten ehdi aina edes muistaa olevani raskaana, kun pitää esikoista hoitaa koko ajan.

Kahvi ei edelleenkään maistu hyvin, monet ruoat tökkii, välillä edelleen ällöttää, mitään mieliruokia tms. ei ole tullut, väsyttää koko ajan, kohtua vihloo ajoittain, maha kasvaa koko ajan, näppylöitä tulee edelleen, maha menee helposti sekaisin ja kipeäksi, väsyttää väsyttää ja väsyttää!

Enää muutama yö nt-ultraan! Alan olla aivan kärsimätön sen odotuksen suhteen! Olen nyt useana iltana kuunnellut vauvan sydänääniä, koska se on rauhoittanut minua. Jatkuvasta dopplerin käytöstä on ollut ajoittain puhetta ja että onko sitä varmasti turvallista käyttää usein vai voiko siitä tulla jotain säteilyä tms vauvalla, mutta itse olen sitä mieltä, että ei niitä myytäisi vapaasti ihmisille, jos niihin liittyisi mitään riskiä. Ne ovat aivan eri laatua kuin neuvolan laitteet. On ollut vaan ihana kuunnella sitä pientä jumpsutusta nyt ennen ultraa ♥

2 kommenttia:

  1. Itse tutkin tai pistin miehen tutkimaan asiaa amerikkalaisilta sivuilta, koska siellä doplerit on olleet paljob kauemmin käytössä. Siellä aika negatiivisesti suhtauduttiin sen käyttöön juurikin siitä syystä, ettei sitä ole tarpeeksi tutkittu, koska ei kukaan, halua altistaa lastaan tälläisille tutkimuksille. Yhden tutkimuksen kuitenkin hän löysi, jossa oli 100 vauvaa mukana. Dopleria käyttävillä oli enemmän pienikokoisuutta ja vasenkätisyyttä. Mutta ainahan tälläiset tutkimukset on ongelmallisia kun sattuman mahdollisuus on olemassa ja lasten kasvu kohdussakin on hyvin yksilöllistä. Mutta selkeesti kaikista lähteistä amerikassa sai kuvan, että käyttöä ei suositella.
    Itse olen käyttänyt n. 1x viikossa ja kun äänet kuuluu niin lopetan n. 20 sek kuluessa. Se mikä siinä riskinä nähdään, on se kudosten kuumeneminen. Mutta toisaalta kudos kuumenee myös esim. saunassa. Vaikeita juttuja, mutta itselle tää on tuntunut parhaalta ja onneksi varmaan kohta tuntuu jo liikkeitä kun viikkoja on 14+ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tästä on tosiaan oltu montaa mieltä. Eipä sitä toisaalta enää sitten kun vauvan liikkeet tuntee niin tarvitsekaan kuunnella, ellei tunnu, että ne vähenisivät yhtäkkiä kamalasti. Mäkin olen nyt malttanut jo parina iltana mieleni, enkä ole kuunnellut, mutta välillä tekee aina mieli etsiä ne äänet enne tuota ekaa kunnon ultraa ♥

      Itseäni alkanut myös pelottaa kännykän ja läppärin käyttö. Jostain luin, että esim. äidin useat kännykkäpuhelut, kännykän jatkuva pito vatsalla ja myös läppärin pitäminen vatsalla, voisivat aiheuttaa pienikokoisuutta, ennenaikaisuutta ja mitä vielä. Nykyään pidän läppärin ja vatsankin välissä tyynyä tms.

      Poista